Keresztek, hitéleti szobrok felújítása

Keresztek, hitéleti szobrok felújítása

2020-ban elnyert összesen 2.560.000 Ft támogatásból 9 helyen valósítottuk meg a hitéleti szobrok, keresztek felújítását, javítását.

Elkészült a Mária Kisjézussal szobor (Nemesnádudvar belterület 1297 hrsz.), felszentelése 2022-ben várható. A Mária látogatása Erzsébetnél szobor (Nemesnádudvar belterület 81. hrsz.) is új külsőt kapott (az utcában lévő Flórián szoborhoz hasonlóan). Mindkét szobor Katona Szonja művész munkája. Szauter Róbert atya és az egyházi képviselő-testület is üdvözli a hitéleti szobrok megújulását. Az előbbi szobortól nem messze található az új fakereszt (Ulmann fakereszt új, Nemesnádudvar külterület 0261/5. hrsz), melynek párját először csak felújítani szerettük volna. A 20 évvel ezelőtt készült feszület (kereszt Petőfi u. (új, Nemesnádudvar belterület 160., hrsz.)) sajnos olyan állapotban volt, hogy azt is cserélni kellett, két új fából készült hitéleti emléket sikerült létrehoznunk. A keresztek speciális festékkel vannak kezelve, talapzatuknál vasállványban rögzülnek, mely elvezeti a csapadékvizet.

A kőből, márványból készült keresztek közül a Kender úti kőkereszt (Nemesnádudvar külterület 0397. hrsz.) restaurálása után nagyon impozáns látványt nyújt, a kőtábla aranyozásos festése is a projekt részét képezte, az 54-es út felől közelítve Nemesnádudvart jobb felől hívja fel magára a figyelmet a műalkotás. Nemesnádudvart Baja felé elhagyva a Susanna kőkereszt (Nemesnádudvar külterület 0273. hrsz.) tisztítását festését valósítottuk meg, amennyire lehetséges volt az eredeti márványt meghagyva. A Dreiweg kőkereszt (Nemesnádudvar külterület 029. hrsz.) körüli kerítést kőműves mesterek alkották újra, tisztítás és festés után az ezüst színű korpusz is felkerült a keresztre. A falu templomától legtávolabbra eső kereszt a Hajósi úti kőkereszt (Nemesnádudvar külterület 052 hrsz.). A mállófélben lévő alkotás építési éve 1921, ezért is volt nagyon fontos a restaurációja. Sajnos a kereszten lévő Jézus korpuszt nem lehetett megmenteni, szándékaink szerint újat helyezünk fel 2022-ben. A kereszt talapzata javításra került (némi tereprendezés után), maga a kereszt egységes fehér festést kapott.

A falu templomához legközelebb álló Nepomuki Szent János szobor (Nemesnádudvar belterület 214. hrsz.) talapzata csekély kőműves munka után állt helyre, a szobor az eredeti színezésének megfelelő festése történt meg javítás, tisztítás után.

A pályázat 2020-as beadása előtt Nemesnádudvar község belterületén és a határában is mintegy 20 kőkereszt, fakereszt, Máriafülke került lefényképezésre. Jelen pályázatban felújítottakon kívül van még tennivalónk ezen a téren. Mivel a keresztek távol helyezkednek el egymástól, a keresztek felkeresése, megtalálása a helyi általános iskola diákjai számára is jó program lehet egy gyalogos vagy kerékpáros kirándulás során. Korábban ezen emlékhelyeknek, kereszteknek volt felelőse, egy-egy család vagy már csak személy, aki rendet tartott ezeken a helyeken. A kereszteken található évszámok szerint 1921 és 1937 között építették ezeket az emlékhelyeket. Ma már nem minden keresztet gondoznak: a településen belül a díszítésben segítenek a hívők, a restaurációt viszont már senki nem tudja vállalni. A Német Önkormányzat Nemesnádudvar jó kapcsolatot ápol a helyi Római Katolikus egyházzal és képviselő-testülettel. Plébános atya szándékai szerint 2022-ben sor fog kerülni a szobrok és keresztek szentelésére, megáldására az egyházi ünnepek keretében, ezzel is megújítva a helyi hitéletet.

 

Hermanutz Dániel

elnök

Német Önkormányzat Nemesnádudvar