Gépjárműadóztatást érintő változások

Gépjárműadóztatást érintő változások

Tisztelt Adózóink!

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően – 2021. január 1-jétől – a gépjárműadóval kapcsolatos teljes körű hatósági ügyintézést az állami adóhatóság (NAV) látja el.

A 2021. január 1-jétől kezdődő időszakra kivetett adót az állami adó- és vámhatóság számlájára kell megfizetni, két egyenlő részletben, az első félévi részt 2021. április 15-ig, a második félévi részt 2021. szeptember 15. napjáig.

Év elején az állami adóhatóság (NAV) minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról.

2022-től már csak azon adózók kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

A gépjárműadó megfizetése alól mentesült adózóknak nincs külön teendőjük a további mentességgel kapcsolatban.

A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

  1. évtől kezdve hivatalunk tájékoztatást sem tud adni gépjárműadó ügyekben, ezért kérjük, hogy kérdéseikkel az állami adóhatósághoz forduljanak!

A 2021 előtti időszakra vonatkozóan megállapított gépjárműadó kötelezettség esetében hivatalunk jár el, a 2020. évvel bezárólag fennálló hátralékokat a Nemesnádudvari Önkormányzat 52300019-10014822 számú, Gépjárműadó számlájára kérjük megfizetni.

 Megértésüket köszönjük!

 

Nemesnádudvar Község Önkormányzatának

Adóhatósága